In dit dit korte overzicht wordt een update gegeven van maatregelen die zijn of worden genomen in het kader van de Corona-crisis.

Handige infographic

Om ondernemers die zijn getroffen door het Corona-virus nu alvast enige richting te geven heeft de KvK in samenwerking met VNO NCW en MKBB Nederland een infographic samengesteld waarin kort en helder staat aangeven waar ondernemers voor nu terecht kunnen. De infographic kunt u hier downloaden.

Half jaar uitstel van aflossing leningen

Kleinere ondernemingen, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, kunnen een half jaar uitstel krijgen van de aflossing van hun leningen. ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos hebben dat samen besloten. Om voor dat uitstel in aanmerking te komen, geldt wel dat de bedrijven in de kern gezond moeten zijn.

Bijzonder uitstel belastingschulden voor ondernemers

Ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen door het coronavirus kunnen voor de betaling van hun belastingschulden een beroep doen op bijzonder uitstel bij de Belastingdienst. Hiervoor moeten zij een schriftelijke motivatie, dat zij in de problemen zijn geraakt door het coronavirus, sturen naar de Belastingdienst.De regeling geldt voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en de loonheffingen aanvragen. Via deze pagina bij de Belastingdienst zijn alle maatregelen bijeen gebracht.

Vragen over de NOW

Het kabinet neemt een aantal maatregelen om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) is één van die maatregelen. De belangrijkste vragen en antwoorden over de Noodmaatregeling Overbrugging voor Werkbehoud vind u hier.

Onderhandelingen cao Bouw & Infra opgeschort

Werkgeversverenigingen Bouwend Nederland, Aannemersfederatie Nederland, NVB en Vereniging van waterbouwers hebben, in gezamenlijk overleg met FNV en CNV Vakmensen, besloten de onderhandelingen voor de Bouw & Infra cao op te schorten. Het feit dat vooralsnog onduidelijk is wat de gevolgen van de coronacrisis voor de sector zijn, maakt het nu onmogelijk om afspraken te maken die passend zijn bij deze moeilijke periode. De gesprekken worden vervolgd wanneer de situatie dat weer toelaat.

Rijkswaterstaat

De Directeur-Generaal van Rijkswaterstaat (RWS) heeft een brief verzonden over het beleid en de richtlijnen die RWS hanteert tijdens de Corona-crisis. Hierin wordt gemeld dat RWS wil doorwerken en coulant zal worden omgegaan met eventuele vertragingen. Daarmee wordt een helder signaal afgegeven aan andere overheidsopdrachtgevers om hetzelfde te doen. Op deze pagina wordt u door RWS verder geïnformeerd over de gevolgen van de coronacrisis voor de bouw- en technieksector.

 Rijksvastgoedbedrijf

Ook het Rijksvastgoedbedrijf geeft aan dat alle werkzaamheden in principe doorgaan, mits de gezondheid en veiligheid van alle betrokken medewerkers, zowel van opdrachtnemers als van het Rijksvastgoedbedrijf, en van de gebruikers van het vastgoed geborgd kunnen worden. Lees meer op deze pagina.