Inzet bonden blokkeert deal en zet rem op loonruimte!

De onderhandelingen over een nieuwe cao Bouw & Infra gaan langzaam. Details voeren de boventoon. Wat echt nodig is voor een cao die perspectief biedt en werk laat lonen voor iedereen, is te weinig onderwerp van gesprek. Bonden stellen zich te veel doelen om snel tot een overeenkomst te kunnen komen. Veel doelen beperken de loonruimte en dat betekent minder salarisstijging voor iedereen. De wens voor een zwaarwerkregeling voor het gehele UTA-personeel probeert een probleem op te lossen dat niet bestaat. Focus is nodig.

Waslijst versus hoofdlijnen

Bonden en werkgevers spraken elkaar, coronaproof, twee dagen lang in Harderwijk maar kwamen nog niet tot overeenstemming over een nieuwe cao. De inzet van de werkgevers is kort. Vijf concrete punten en de wens eerder gemaakte afspraken uit te gaan voeren.

De gezamenlijke inzet van de vakbonden is een waslijst met tientallen punten. Die leiden de aandacht af van waar het over zou moeten gaan: een nieuwe cao die werkt voor álle medewerkers in de bouw- en infra en die de loonruimte gebruikt voor iedereen.

Een moderne en aantrekkelijke sector die klaar is voor de toekomst

De bouw & Infra is een prachtige en dynamische sector die iedere dag bouwt aan een mooier Nederland. Het is een enorme klus om genoeg huizen te bouwen voor iedereen, bestaande gebouwen te verduurzamen en ons land bereikbaar en veilig te houden. Hiervoor hebben we veel nieuwe mensen nodig, schoolverlaters en zij-instromers. Met hen klaren we de klus ook in de toekomst. Om aantrekkelijk te zijn én blijven voor bestaande en nieuwe medewerkers zetten de werkgevers in op een nieuw functie- en loongebouw. Niemand gaat er op achteruit. Een functiehuis dat kansen en duidelijkheid biedt voor iedereen tijdens zijn hele loopbaan in de bouw & infra.

Handen ineen

De werkgevers roepen bonden dan ook op zich te beperken tot die zaken die nu de meeste aandacht vragen en samen met hen vaart te maken. “Een nieuwe cao hoeft niet lang te duren. Als we ons richten op de hoofdlijnen en we niet vergeten dat de afspraken moeten werken voor iedereen dan ligt een akkoord om de hoek.”, aldus werkgevers.