De toolbox ‘Werken op hoogte’ kan vanaf nu worden teruggekeken.

Check de toolbox hier:

Inhoud toolbox

De toolbox bestaat uit twee delen: een presentatie en een vraaggesprek.

René du Pon, Hogere Veiligheidsdeskundige bij Volandis gaat in op de regelgeving rond werken op hoogte. Hij licht daarbij de verschillende hulpmiddelen toe. Verder passeren de problemen de revue die medewerkers uit sectoren kunnen ondervinden bij het werken op hoogte.

VSB-branchemanager Gerard Westenbroek informeert de kijker over de aantoonbare deskundigheid van de personen die betrokken zijn bij het steigerbouwproces en de wijze waarop dit in de Richtlijn Steigers is geregeld. Een update van deze richtlijn gaat in de loop van 2024 verschijnen. Daarnaast word in deze presentatie stilgestaan bij de algemene verplichting van werkgevers om werknemers te informeren en te instrueren over de risico’s en maatregelen die arbeidsmiddelen voor werken op hoogte met zich meebrengen. Dat ook voor werken met rolsteigers en tijdelijke hangbruginstallaties aantoonbare instructie noodzakelijk is. En dat gewerkt wordt aan een Richtlijn specifiek voor Ondersteuningsconstructies passeerde de revue.

De toolbox eindigt met een discussie over de vraag hoe reëel het is om te allen tijde de arbeidshygiënische strategie te volgen bij het werken op hoogte. Naast Gerard Westenbroek namen Jane Tijssen van de Nederlandse Arbeidsinspectie, Hans Crombeen van de FNV en René Dupon van Volandis hieraan deel. Het gesprek werd geleid door David van Swol van Aannemersfederatie Nederland.

Meer toolbox zien? Op deze pagina zijn alle toolboxen van de Bewust Veilig-dag samengebracht.