Na het uitbreken van de coronacrisis werd al snel door het Rijk en de bouw- en technieksector het protocol ‘Samen veilig doorwerken’ opgesteld. Hierdoor konden bouwwerkzaamheden ondanks de afgekondigde coronamaatregelen doorgaan na een onzekere periode waarin veel werk stil lag.
Bouw tot nu toe minder getroffen dan andere sectoren
Hoewel ook de bouw de effecten van de coronacrisis ervaart, lijkt de sector tot nu toe minder getroffen dan veel andere sectoren. Het aantal werknemersbanen is tussen februari en juni nagenoeg gelijk gebleven. Wel ontvangen sinds april meer mensen met een bouwberoep een WW-uitkering dan in 2019. Dit zijn voor een groot deel uitzendkrachten, waar vooral aan het begin van de coronacrisis afscheid van werd genomen.
Vraag naar vakmensen gebleven
Hoewel er veel minder personeelstekorten zijn dan vóór de coronacrisis, zijn vakmensen nog altijd erg gewild. Er is nog steeds grote behoefte aan bijvoorbeeld loodgieters, calculators, uitvoerders, elektriciens en bouwarbeiders afbouw.
Mogelijk minder werk in de toekomst
Wel zorgt de coronacrisis bovenop de al bestaande PFAS- en stikstofproblematiek voor veel onzekerheid. De bouw reageert altijd laat op een economische omslag. Er zijn vaak nog voldoende lopende projecten, maar nieuwe opdrachten kunnen afnemen of vertragen. Dit kan in de toekomst tot minder werk leiden. Het kabinet gaat de bouw stimuleren door werkzaamheden vanuit de overheid naar voren te halen.
Barometer Bouw
UWV heeft een barometer gemaakt met daarin de laatste ontwikkelingen in de sector. In de barometer staan bijvoorbeeld WW-cijfers, de ontwikkeling van het aantal vacatures en de verwachtingen van de ondernemers in de sector.
Bekijk de barometer Bouw (pdf, 348 kB) van 7 oktober 2020.
Factsheet Bouw
In de factsheet bouw van 2019 leest u hoe de arbeidsmarkt er in de bouw vóór de coronacrisis uitzag. Ook geeft de factsheet meer informatie over hoe de sector is opgebouwd en de kenmerken van personeel. De factsheet gaat ook in op een aantal belangrijke trends zoals digitalisering, de energietransitie en belangrijke vaardigheden van nu en de toekomst.
Bekijk de factsheet Bouw van november 2019 (pdf, 891 kB)