Recent werden de eerste certificaten uitgereikt voor de cursus Hangbruginstallaties. De cursus, die op initiatief van de VSB werd ontwikkeld, draagt bij aan een verdere verbetering van het veilig werken op hoogte.

Tot nu toe richten cursussen voor Hangbruginstallaties zich op gebruiker én monteur. De commissie Hangbruginstallaties van de VSB heeft daarom gestimuleerd dat voor beide doelgroepen een afzonderlijke cursus werd ontwikkeld. Met deze gescheiden aanpak wordt de kwaliteit van de monteur op een hoger niveau gebracht terwijl voor gebruikers nadrukkelijker kan worden ingegaan op bijvoorbeeld het veilig gebruik.

In de cursussen komen verschillende onderwerpen aan de orde komen. Hierbij kan worden gedacht aan veiligheid en wetgeving, soorten installaties, opname werksituatie, transport en inhijsen materieel, montage installatie op dak, (ver)-plaatsen van de installatie, ophangconstructies, staal- en stroom-kabels, takels en andere toebehoren, veilige en deskundige bediening, noodvoorzieningen, weersinvloeden, onderhoud en inspectie.