Gespannen wachten elf steigermonteurs in de hal van het Vakcentrum Rijnmond, thuisbasis van het Opleidingsbedrijf VSB, op wat komen gaat. Na vier weken intensieve training op het gebied van veiligheid, ergonomie en technische- en sociale vaardigheden, gaat het nu om het ‘echte werk’. Zij zijn op zoek naar een steigerbouwbedrijf waarin zij de komende twee jaar terecht kunnen in een werk/leertraject. Via een speeddateformule schuiven zij over enkele ogenblikken bij diverse potentiële werkgevers aan tafel.

In een nieuwe setting dat het Opleidingsbedrijf VSB lanceerde op 1 april jl., konden zij zich in een korte tijd presenteren aan diverse potentiële werkgevers om die gewilde stageplek binnen te halen. “Het mes snijdt aan twee kanten. De monteurs komen op deze manier met meerdere werkgevers in aanraking en ook de werkgevers kunnen in een korte tijd met alle beschikbare kandidaten spreken”, aldus Robert Jan Bruggeman, directeur van het Opleidingsbedrijf VSB. “In vijf minuten weet je wel of de klik er is en of er mogelijkheden zijn om samen door te gaan. Het is laagdrempelig en erg effectief”.

Een deel van de instroom komt voort uit de samenwerking met regionale en lokale overheden, zoals dat in Zuid-Holland en Rotterdam het geval is. Zo ook in deze lichting. Onder andere werft Bureau DAAD jonge gemotiveerde mensen, waarna een vier weken durende opleiding wordt gevolgd. Hierin leren de leerlingen op praktische wijze de basis van het vakgebied, sociale vaardigheden, veiligheid, ergonomie en veiligheidsperceptie. Het Opleidingsbedrijf helpt hen naar het zoeken van een stageplek. Is die plek gevonden, dan komt de monteur in dienst bij het Opleidingsbedrijf en gaat hij een tweejarig BBL-traject in terwijl hij aan de slag gaat bij een steigerbouwbedrijf dat is aangesloten bij de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) of een onderaannemer. In deze twee jaar combineert hij de theorie met de praktijk en gaat per kwartaal zo’n twee weken de schoolbanken in.