Nivo Steigerwerken B.V. uit Klundert heeft de VSB Steigerbouw Award 2009 gewonnen. BIS Industrial Services B.V. uit Zwartewaal werd tweede en Workx uit Zwolle eindigde op de derde plaats. Aan de wedstrijd, die eigenlijk geen verliezers kende, werd verder deelgenomen door de teams van Rojo Steigerbouw, Dutch Steigers en Travhydro Nederland. Het uitgangspunt voor deze competitie was het Veilig bouwen volgens de nieuwste Richtlijn Steigers.

Vanwege de hoge kwaliteit die alle teams tentoonstelde, had de vakjury de zware taak om de uiteindelijke winnaar aan te kunnen wijzen. Uiteindelijk bleek Nivo Steigerwerken de beste van de dag en nam de titel over van BIS Industrial Services, winnaar in 2007. Criteria waarop de jury haar oordeel baseerde waren onder meer veiligheid bij de werkzaamheden, het aangehaakt werken, de manier waarop materialen worden aangereikt, het doelmatig en als team samenwerken en een goed gebruik van gereedschap en materiaal.

Omdat deze wedstrijd ook de stand van de techniek laat zien, werd dit jaar – naar aanleiding van vooraf ingeleverde tekeningen en berekeningen – de constructeursprijs uitgereikt. De prijs viel ten deel aan Rojo Steigerbouw B.V. uit Delft.

Naast de prijs voor het beste team en constructie werden ook individuele prijzen uitgereikt in de vorm van gouden, zilveren en bronzen steigerhamers. De prijzen werden toegekend aan de beste constructeurs, voormannen, eerste monteurs, tweede monteurs en de hulpmonteurs. Alle andere deelnemers ontvingen een koperen hamer.  Dit jaar stonden de wedstrijd in het teken van een goed doel. In het wedstrijdontwerp was een levensgrote knikkerbaan opgenomen. Toeschouwers konden een gokje wagen door het aantal seconden te raden die de bal nodig had om het parcours af te leggen. De opbrengst van circa 3.000 euro wordt gedoneerd aan de Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa).

De VSB Steigerbouwwedstrijd – met als inzet de VSB Steigerbouw Award – werd in 2003 door de Vereniging van Steiger-, Hoogwerk- en Betonbekistingbedrijven (VSB) in het leven geroepen. De wedstrijden vinden plaats tijdens de Internationale Bouwbeurs. Met de prijs wil de vereniging het vak steigerbouwer breed onder de aandacht brengen. Professionaliteit in de vorm van inzicht, vakmanschap, veiligheid, deskundigheid en teamgeest zijn daarbij kenmerkende eigenschappen.