De Nederlandse Arbeidsinspectie wil dat er veiliger wordt gewerkt op hoogte. Daarom start de Arbeidsinspectie de campagne “Da’s pas veilig” om het veilig werken met rolsteigers te promoten. Nieuw bij deze campagne is het gebruiken van rode en groene labels om zoveel mogelijk mensen die de rolsteiger gebruiken te bereiken.
Rode en groene labels
De labels worden gebruikt als inspecteurs niet kunnen achterhalen van wie de steiger is. Het rode label is om aan te geven dat de rolsteiger onveilig is opgebouwd en om de gebruiker te waarschuwen. Ook staat erbij welke gebreken er zijn geconstateerd, zoals gebrekkige verankering of een te zware belasting op de rolsteiger.
Op het label staat een QR-code die leidt naar de website van de Arbeidsinspectie met meer informatie over het veilig opbouwen en gebruiken van een rolsteiger. Het groene label is om aan te geven dat de rolsteiger veilig is opgebouwd en de bouwer ervan een compliment te geven.
De campagne Da’s pas veilig loopt in heel 2025 en gaat over alle typen werken op hoogte.
Wees voorbereid
De Nederlandse Arbeidsinspectie kan bij hun handhavingsinspecties de aanwijzingen van het A-blad Rolsteigers gebruiken. Dit A-blad is door werkgevers- en werknemersorganisaties geformuleerd op basis van de laatste stand der techniek. VSB heeft een flyer uitgegeven waarin de laatste stand der techniek stap voor stap uiteen wordt gezet. Deze flyer kan hier worden gedownload.
Let op complete levering en opbouw
VSB adviseert bedrijven en werkgevers om te controleren of er sprake is van een complete levering en opbouw van de rolsteiger. Leden van de VSB hebben zich gecommitteerd om alleen complete rolsteigers aan te bieden die aan de geldende rolsteigernorm en het A-Blad rolsteigers voldoen. Met het aangeboden materiaal kan de rolsteiger veilig en overeenkomstig het A-blad Rolsteigers worden opgebouwd terwijl het aantal onderdelen is afgestemd op de werkhoogte.
Ongevallen met rolsteigers
Vallen van hoogte is met 52 procent veruit het vaakst voorkomende ongevalstype in de bouw. Ook met rolsteigers gebeuren regelmatig ongelukken variërend van relatief onschuldig tot meldingsplichtig, zoals bij een ziekenhuisopname en blijvend letsel. Werkgevers zijn verplicht om de risico’s voor vallen van hoogte zoveel mogelijk te beperken.
Ongevallen met rolsteigers gebeuren vaak doordat de handleiding van de rolsteiger niet wordt gevolgd, of het materiaal verkeerd wordt gebruikt en of de juiste veiligheidsmaatregelen niet worden genomen. Zo komt het voor dat de rolsteiger niet stabiel staat en omvalt. Daarnaast vallen mensen van rolsteigers omdat de leuningen ontbreken of omdat ze hun evenwicht verliezen terwijl ze aan de buitenkant omhoog klimmen. Er gebeuren ook ongevallen waarbij omstanders worden geraakt door voorwerpen die van een rolsteiger vallen.
De Arbeidsinspectie handhaaft bij (val)gevaar. Inspecteurs leggen de werkzaamheden stil als er ernstig gevaar dreigt door bijvoorbeeld het ontbreken van leuningen. Er volgt onherroepelijk een boete als dit gevaar dreigt en er medewerkers aan het werk zijn. De boete is afhankelijk van diverse factoren, zoals de grootte van het bedrijf en wat de werkgever heeft gedaan om te voorkomen dat het ongeval gebeurt. Ook kan er een stillegging worden opgelegd als niemand op dat moment nog op de steiger staat.
Lees het volledige artikel op de website van de Nederlandse Arbeidsinspectie.