De digitalisering – en digitale samenwerking – in de sectoren van de Gebouwde Omgeving – biedt enorme kansen, maar veel bedrijven zijn nog niet zover om daarvan te profiteren.

Grotere organisaties en bedrijven – zowel aan opdrachtgevers als opdrachtnemers kant zetten de digitale transitie in gang, en het moment komt steeds dichterbij dat dit een feit zal zijn en digitale samenwerking de gevraagde norm gaat worden van opdrachtgevers en ketenpartners.

digiGO, een non profit organisatie, opgezet door de gezamenlijke brancheorganisaties in de Ontwerp Bouw en Technieksector, introduceert het digiVaardig programma, speciaal voor bedrijven die aan de slag willen met hun digitale fitheid!

Het programma is ontworpen om de digitale vaardigheden en competenties van uw medewerkers en van de ketenpartners, zoals leveranciers en klanten, te verbeteren. Hieronder lichten we toe met welke tools we dat doen en hoe u daar gebruik van kunt maken.

digiScan Bouw en Installatiesector

Om erachter te komen hoe het staat met digitalisering binnen uw bedrijf is de Digiscan ontworpen. De Digiscan Ketensamenwerking is een online tool gericht op bouw- en installatiebedrijven. Het is een vragenlijst en helpt u om te inventariseren waar uw bedrijf staat als het gaat om digitalisering. De rapportage geeft ook een advies op hoofdlijnen: welke stappen kan je zetten om te verbeteren? Het invullen van de vragen duurt zo’n vijf tot tien minuten en na afloop krijgt u meteen de uitkomst. Doe de scan en kijk waar u staat!

digiCoach

Binnen digiVaardig is aandacht voor het opleiden van zogenaamde digiCoaches binnen uw bedrijf. Het doel is dat deze digiCoach u vanuit een interne rol helpt bij de inpassing in de bedrijfs- en digitaliseringsstrategie. Vervolgens versterkt deze digiCoach, samen met uw ketenpartners, de digitale vaardigheden en processen in de keten. Daarmee stoomt u uw organisatie klaar voor de toekomst. Binnenkort start de pilot met de opleiding van deze digiCoaches. Laat het ons weten als u meer informatie wilt over deze pilot.

Best practices  

De digitale transformatie is al begonnen en levert allerhande goede voorbeelden en wijze lessen op.  Die ‘best practices’ willen wij graag zoveel mogelijk delen, zodat oplossingen zoveel mogelijk opgeschaald kunnen worden en niet telkens overal opnieuw het wiel uitgevonden hoeft te worden. Het gaat over het toepassen van standaarden, delen van data en het vergroten van de digitale vaardigheden van je werknemers. Die best practices delen we via onze digiGO kanalen (www.digigo.nu), nieuwsbrieven en events. Hebt u zelf ook een inspiratievolle best practice om te delen? Neem dan contact met ons op door een mail te sturen naar digivaardig@digigo.nu.

Netwerk, voorzieningen en werkplaatsen in de regio 

Als digiGO hebben we een groot netwerk, dat ook bestaat uit regionale innovatie en digitaliserings’hubs’. Daar ontmoeten bedrijven en organisaties elkaar en wordt de brug geslagen tussen theorie en praktijk. Wij maken dit netwerk voor u inzichtelijk en laagdrempelig, zodat u gemakkelijk toegang hebt tot concullega’s en ketenpartners in uw buurt, die voor dezelfde uitdagingen gesteld staan

Kennisplatform  

Het digiVaardig programma ondersteunt bedrijven van klein naar groot in hun digitale transformatie. Alle informatie en tooling wordt vanuit digiVaardig samengebracht in een centrale digitale omgeving. Dit platform wordt in fases ontwikkeld, waarbij de functionaliteiten in samenhang worden neergezet en informatie beschikbaar komt. Volg via onze website de ontwikkeling van dit Kennisplatform en denk mee over wat daar te vinden moet zijn.

Waarom is dit belangrijk voor uw bedrijf? 

digiGO is al meerder jaren de digitale samenwerking in de gebouwde omgeving aan het aanjagen. Dat doen we met een groep van koplopers. Bedrijven die al actief zijn in het gebruik van standaarden, data delen en vooroplopen in de digitale transformatie.

Wat is er al gebeurd? In de zomer heeft digiGO het DSGO (Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving) gelanceerd. Dit digitale stelsel vormt de fundering voor digitale ketenintegratie en daarmee ga je straks ook data moeiteloos en veilig delen.

Dit DSGO vormt de basis voor een groot aantal van de 21 beleidsmaatregelen van het Bestuursakkoord dat in oktober 2024 is ondertekend door 39 partijen. Die beleidsmaatregelen zijn tussen opdrachtgevers (zoals het Rijksvastgoedbedrijf, Rijkswaterstaat, gemeentes, maar ook woningcorporaties) en brancheorganisaties opgesteld en geeft hun digitale samenwerking verder vorm.

Vanuit deze beleidsmaatregelen ontstaan allerhande projecten (die wij digiDeals noemen) waarbij straks ook allerlei bedrijven – zoals dat van u – kunnen aanhaken. Denk aan het digitaal krijgen en afhandelen van onderhoudsopdrachten. Of het centraal registreren – en opvragen – van nieuwe installaties in gebouwen. Of het sneller digitaal doorlopen van vergunningstrajecten.

Wat kan digiGO met het programma digiVaardig voor u en uw bedrijf betekenen in de digitalisering.

digiGO is de plek voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. Het is een netwerk van, voor en door professionals in de ontwerp-, bouw-, en technieksector. De Bouwdigitaliseringsraad (BDR) is de opdrachtgever van stichting digiGO waarin alle partijen vanuit de hele keten in de Gebouwde Omgeving zijn vertegenwoordigd. Financiering vindt plaatst vanuit overheid, subsidies en vanuit de sector zelf. Samen zorgen we voor versnelling van ketenbrede digitalisering.

Help ons met uw input! 

We willen graag uw input meenemen voor de best practices, uw eventuele interesse voor digiCoach en om het platform zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoefte. Vul daarom deze enquête in.