Op donderdag 15 april 2010 werd in de Evenementenhal Gorinchem door de VSB een informatiemiddag gehouden met als thema: “Inspectieacties 2009 en Richtlijn Steigers”. De bijeenkomst werd door ongeveer 50 leden van de VSB bezocht.

Tijdens de bijeenkomst werden er presentaties gegeven door Jan Boer namens de Arbeidsinspectie en Hans van Leeuwen namens de VSB/KOMAT.

75% van de steigers voldoet niet
Dit bleek uit de cijfers die de Arbeidsinspectie presenteerde, naar aanleiding van de steiger inspectieacties die zij uitvoerde in de periode van 1 mei tot en met 31 december 2009. Bij de 594 bouwwerken die de Arbeidsinspectie bezocht, was er sprake van maar liefst 900 ingrepen (Waarvan o.a. 149 stilleggingen, 36 boetes en 677 waarschuwingen).

Hieruit concludeerde de Arbeidsinspectie dat er nog genoeg werk aan de winkel is voor steigerbouwend Nederland en dat de nood voor het hanteren van de Richtlijn Steigers hoog is.
Presentatie Arbeidsinspectie, Jan Boer

Update Richtlijn Steigers
Ook werd tijdens de informatiemiddag de update gepresenteerd van de Richtlijn Steigers die begin mei gerealiseerd zal worden. Hierin kwamen o.a. wijzigingen, verbeteringen en veelgestelde vragen aan bod. Presentatie Richtlijn Steigers, Hans van Leeuwen