We gaan even terug naar 2010 – naar 19 augustus om precies te zijn. De dag waarop Holland Platforms 12 ½ jaar geleden het licht ziet. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een voorname speler op de Nederlandse markt. Met Frank Berends kijken we terug op die jaren.

Professionele aanpak

Frank Berends is oprichter en mede-eigenaar van Holland Platforms. Hij was degene die na een carrière bij verschillende fabrikanten en leveranciers ervoor koos om zelfstandig verder te gaan. Inmiddels is Holland Platforms het enige bedrijf in Nederland dat zich uitsluitend in hangbruginstallaties heeft gespecialiseerd. Vanuit een houten schuur en met één auto begon hij de Nederlandse markt voor hangbruginstallaties te bedienen. “Veiligheid, kwaliteit en expertise”, daarmee wilden én willen we ons onderscheiden”, licht Frank toe. “Dat brengen we tot uitdrukking in onze slogan ‘Professionals kiezen voor dé specialist’, maar belangrijker nog: juist met ons werk willen we ons onderscheiden.” Dat juist Holland Platforms’ aanpak van de thema’s veiligheid, kwaliteit en deskundigheid in goede aarde valt, blijkt uit het grote en gevarieerde aantal opdrachtgevers. “Het overgrote deel daarvan is schildersbedrijf, maar ook aannemers, gevel- en kozijnenbedrijven en onderhoudsbedrijven behoren tot onze klantengroep. En als VCA**-gecertificeerd bedrijf zijn we ook voor de industrie een vertrouwde partner.”

Investeren in deskundigheid

De klanten van Holland Platforms bevinden zich door heel Nederland en worden bediend door een team van 13 man. “Met vier montageploegen zijn we actief in heel Nederland. Op het kantoor in Nunspeet beschikken we over een eigen engineeringafdeling, waar de hangbruginstallaties voor klanten worden ontworpen en voorbereid.” Als we Frank vragen wat er in de afgelopen 12½ jaar veranderd is, antwoordt hij: “Om te beginnen zien we dat er steeds strengere eisen worden gesteld. Dat geldt niet alleen voor overheden maar ook voor opdrachtgevers, die steeds hogere veiligheidseisen stellen. Tegelijkertijd wordt er ook verwacht dat alles sneller gaat. Dat zorgt voor een lastige spagaat voor onze medewerkers. En juist zij zijn ons belangrijkste bezit. Het is moeilijk om aan nieuwe mensen te komen en dat zal de komende jaren ongetwijfeld zo blijven. Daarom investeren we veel in onze eigen medewerkers, bijvoorbeeld in de vorm van toolboxen waarin we praktijkverhalen met elkaar delen om uiteindelijk samen weer een stap beter te worden.”

Groot aantal toepassingen

Gevraagd naar typerende toepassingen van de hangbruginstallaties van Holland Platforms, antwoordt Frank: “Ieder project is verschillend en er is dan ook voor ieder project een beste werkmethode. Hangbruginstallaties worden veelal gehuurd uit oogpunt van veiligheid, flexibiliteit, efficiency en gebruiksgemak voor werkzaamheden op hoogte. De installatie kan tot op de centimeter nauwkeurig worden gepositioneerd, zodat altijd comfortabel kan worden gewerkt. De toepassingen variëren daarmee van bouw en afbouw tot onderhouds- en offshore-werkzaamheden.”

VSB-specialist

Als specialist voor het veilig werken op hoogte is Holland Platforms lid van VSB. “Als bedrijf wil je aan de tafel zitten waar nieuwe ontwikkelingen worden besproken, waar de meest recente techniek dé standaard is. Dan zit je bij de VSB op de juiste plaats. Om lid te worden moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, waarmee je klanten, opdrachtgevers, maar ook overheden laat zien dat je bedrijf zich onderscheidt met kwaliteit, veiligheid en deskundigheid. Een mooi voorbeeld vind ik de ontwikkeling van de Richtlijn Hangbruginstallaties waar nu aan wordt gewerkt. Goed om zo te laten zien waar wij als branche voor staan.”