Door de uitzondering voor quarantaine voor grenswerkers en de komende kerstperiode ontvangt de Helpdesk Corona Bouw & Techniek veel vragen over de quarantainemaatregelen voor grenswerkers en arbeidsmigranten. We leggen deze uit.

Uitzondering grenswerkers

Grenswerkers zijn sinds afgelopen 11 november vrijgesteld van de quarantaine mits hun aanwezigheid noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk. Zij zijn dan ook uitgezonderd van de maatregel om bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine te blijven. Eerder mochten zij de quarantaine alleen onderbreken voor nieuw werk in een grensland dat bestempeld is als (oranje/rood) risicogebied.

Wie vallen onder grenswerkers?

Dit zijn mensen die in Nederland wonen en in een EU-land werken of andersom: in een EU-land wonen en in Nederland werken. Voor hen geldt dat zij minimaal 1 keer per week teruggaan naar het land waar ze wonen. Dit is breder dan alleen de landen België en Duitsland.

Geen uitzondering arbeidsmigranten

Deze versoepeling geldt op dit moment echter niet voor arbeidsmigranten. Immers, reizen naar het thuisland (met code oranje/rood) bijvoorbeeld tijdens de kerstvakantie, valt volgens de overheid niet onder ‘noodzakelijke reizen waarmee een aanzienlijke bijdrage wordt geleverd aan het belang van de Nederlandse economie en samenleving’. Het eenmalig passeren van de grens is geen dagelijks of wekelijks woon-werkverkeer en dus zijn arbeidsmigranten niet vrijgesteld van de 10-daagse quarantaine. Zij kunnen bij terugkomst dan niet direct arbeid verrichten.

De Helpdesk Corona Bouw & Techniek houdt de ontwikkelingen van de Rijksoverheid in de gaten en communiceert als er wijzigingen zijn. Ook kunt op de website www.helpdeskcorona-bt.nl terecht voor de laatste versie van het Protocol “Samen Veilig Doorwerken”.

Contactgegevens helpdesk

Bel gratis: 085 – 080 1544
Website: www.helpdeskcorona-bt.nl
E-mail en chat via website: www.helpdeskcorona-bt.nl


Online kennissessies

De helpdesk organiseert ook online kennissessies over corona-onderwerpen die ten tijde van de sessie ‘hot’ zijn. De inschrijving voor de volgende serie kennissessies (8+15 dec.) is vanaf nu mogelijk: https://www.helpdeskcorona-bt.nl/nieuws/online-kennissessie-hot-topics-corona/

In deze reeks besteedt de helpdesk ook aandacht aan vaccineren. Een overzicht van de onderwerpen:

  • Adembescherming, mondkapjes
  • Groepsgrootte
  • Samen reizen
  • Testen, thuisblijven (incl. grenswerkers, arbeidsmigranten)
  • Vaccineren