Met een zogeheten opleverbonus van 7.000 euro per woning wil minister Keijzer de woningbouwproductie aanjagen. ‘Bovenwettelijke’ betaalbare woningen komen niet voor de subsidie in aanmerking.

Minister Keijzer maakte de spelregels van de zogeheten realisatiestimulans deze week bekend. Vanaf 2026 kunnen gemeentes per betaalbare woning 7.000 euro krijgen. De bouw van het door het Rijk gesponsorde huis moet dan wel in 2025 zijn gestart. Keijzer zegt nadrukkelijk te kiezen voor een ‘generieke’ regeling met weinig administratieve lasten.

In totaal is er 2,5 miljard euro beschikbaar tot 2030. Daarvan is 1,6 miljard euro geserveerd voor woningbouw in het betaalbare segment. De overige 900 miljoen euro is bedoeld voor specifieke opslagen – denk aan woningbouw in kwetsbare gebieden, zorggeschikte en geclusterde woningen, en het versterken van de ambtelijke capaciteit van gemeentes en provincies.

Pakket Keijzer

De Realisatiestimulans is onderdeel van een groter pakket maatregelen waarmee Keijzer de woningbouwproductie probeert op te voeren. Regelingen zoals de Woningbouwimpuls en het Gebiedsbudget (voor zaken als bodemsanering of verplaatsen spooremplacement) blijven bestaan, maar zullen iets worden aangepast. De minister stelt dat zij nadrukkelijk geen gemeentelijke beleid voor nieuwbouw wil spekken die bovenwettelijk is. Met andere woorden: wettelijk is twee derde betaalbaar het maximum, alles daarboven komt niet in aanmerking voor deze geldelijke injectie.

Vanaf 2026 beschikbaar

Keijzer: ‘Bij de uitwerking van dit instrumentarium kijk ik naar de mogelijkheid om via financiële regelingen het stellen van bovenmatige betaalbaarheidseisen te ontmoedigen. Ik denk daarbij aan situaties waarbij een gemeente meer betaalbare woningen programmeert dan wat nodig is om regionaal de betaalbaarheidsdoelen te realiseren. Ook bezie ik hoe ik het werken volgens de principes van parallel plannen en het hebben van een versnellingstafel kan stimuleren bij het verstrekken van een rijksbijdrage.’

Gemeentes die aanspraak willen maken op de nieuwe bonus kunnen zich vanaf volgend voorjaar registeren. Mocht hun aanvraag worden gehonoreerd, dan ontvangen ze het subsidiebedrag in het najaar van 2026. Later dit jaar krijgen gemeentes te horen hoe dat registreren werkt.