Mkb-aannemers in bouw, afbouw en infra vinden dat het Kabinet moet terugkomen op haar besluit loondoorbetaling bij quarantaineverzuim niet te compenseren. Het Kabinet geeft aan dat zo’n regeling niet uitvoerbaar is, omdat de verzuimreden niet achterhaalbaar is. De administratie van een ondernemer levert echter volgens AFNL-NOA voldoende bewijs voor wat betreft de reden van verzuim. De ondernemer moet juist die reden van verzuim registreren, daar er bij ziekte verplichtingen vanuit de Wet verbetering poortwachter gelden en bij quarantaineverzuim niet. Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra (AFNL) en de Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven (NOA), samenwerkend in de Stichting AFNL-NOA, pleiten er daarom in een brief aan de minister van SZW voor dat het Kabinet mkb-aannemers moet compenseren voor de loonkosten bij quarantaineverzuim.
Mkb-ondernemers in bouw, afbouw en infra hebben tot op heden nog nauwelijks een beroep gedaan op de coronasteunmaatregelen van het Kabinet, terwijl zij inmiddels veel extra kosten hebben gemaakt om veilig volgens coronaregels en protocol te kunnen doorwerken. Nu komt daar ook nog de extra kostenpost van het quarantaineverzuim bij in combinatie met extra administratieve lasten. Dit betekent voor ondernemers:
- een loondoorbetalingsplicht voor medewerkers die niet ziek zijn, maar niet mogen werken;
- inhuren van vervanging voor deze medewerkers;
- tijdelijke krachten zijn niet zomaar voorhanden, omdat er al een tekort is aan vakmensen;
- ook onder de tijdelijke vakkrachten is sprake van quarantaineverzuim;
- medewerkers thuis laten werken is geen optie, omdat het bij mkb-aannemers met name om uitvoerende medewerkers gaat die op locatie werken.
AFNL en NOA zijn er trots op dat nog steeds veilig wordt doorgewerkt in de bouw, afbouw en infra, maar vinden wel dat het Kabinet deze sector nú moet compenseren voor de extra quarantainekosten van medewerkers. Ook om te voorkomen dat er binnenkort niet meer kan worden doorgewerkt.
De bouw is één van de krachtigste sectoren in ons economisch landschap. Als er wordt doorgewerkt in de bouw, werkt dat door in veel andere sectoren. Niet voor niets heeft de Tweede Kamer ten tijde van de financiële crisis enige jaren geleden, nadrukkelijk gekozen voor extra steunmaatregelen voor de bouw. Gezien de belangrijke taak van deze sector om de woningnood aan te pakken door te bouwen, te renoveren en te verduurzamen, kunnen we het ons als samenleving niet veroorloven om de bouw nú – in deze coronatijd- te vergeten. Met ieder faillissement van een bouwbedrijf, ontstaat een groter maatschappelijk probleem. Vandaar het dringend beroep op het Kabinet haar standpunt te herzien en tot een quarantainecompensatie voor – in ieder geval de (af)bouw en infra – te komen.